Милад Дуеи за дигиталната култура

etopia

­

                                   

    Milad Doueihi                                                         Милад Дуеи

­

          Познавач на дигиталното по случайност, често съм преживявал особен вид фрустрация и чувство за непризнатост. Фрустрация, защото дебатът върху дигиталното е до голяма степен монополизиран от юристите и техническите специалисти: в него почти не се чува гласът на хуманитарното (в смисъла на дискурс, свойствен за хуманитарните науки). Повечето спорове около влиянието на дигиталната култура върху правната рамка както в Съединените щати, така и в Европа противопоставят експерти в технологията и специалисти по право: те си оспорват вниманието на законодателите с цел да повлияят редакцията на законовите текстове, предназначени да регулират в хода на бързата им еволюция обществените и културни практики, които дигиталната среда прави възможни. Подобно положение не е нито изненадващо, нито по необходимост нежелано, но не можем да не бъдем удивени от липсата на каквото и да било активно участие на хуманитаристи в този възлов дебат. По причини, които предстои да изясним, обществените и хуманитарните науки – в качеството им на научни дисциплини – са маргинализирани в полето на размишление, чиито централни термини и ключови понятия в голямата си част произхождат от хуманистични практики със сложна, често пренебрегвана и дори напълно забравена история. Сякаш в днешната културно-политическа среда дигиталната култура е била отделена от собственото си, не дотам далечно минало по силата на очевидната необходимост колкото се може по-бързо да се намери юридическо решение на проблемите, които тя поставя. И все пак, както показва един съществен елемент от използвания в текущите „културни войни“ речник, сблъсъкът на идеи по същество се отнася до легитимността на практики и норми, самите те вкоренени в една книжовна и образована среда.

          Казано по-просто, бихме могли да твърдим, че дигиталната среда действително е в криза, понеже до този момент се е основала на определени елементи от печатната култура (утвърдените и законови форми като авторската функция и авторското право, но също и възлови понятия като „страница“ и „книга“  заедно с особеностите, свързани с тях) : тя би искала да продължи да носи и развива тези елементи в собственото си лоно, но по причини, отчасти свързани с развитието на новите технологии и появата на съпътстващите ги практики, днес тя желае да се освободи от тежкия товар. Отсъствието на историци от посочения дебат е наистина поразително; при все че определени юридически и технически дискурси заслужават възхищение, все още, струва ми се, има място за сериозен принос, който да не се страхува нито от историята, нито даже от филологията, бидейки в същото време напълно осведомен и удобно разположен в самата дигитална среда.

­

http://www.google.bg/imgres?q=%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%B4%D1%83%D0%B5%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82&hl=bg&sa=X&gbv=2&biw=1280&bih=796&tbm=isch&tbnid=3Ard2tvo_bUmjM:&imgrefurl=http://www.www.knigabg.com/index.php%3Fpage%3Dbook%26id%3D27417&docid=ywow1hSly8wltM&imgurl=http://www.knigabg.com/covers/12526/27417.jpg&w=160&h=218&ei=0yxBT7_-DcvesgaZwuHiBA&zoom=1&iact=rc&dur=172&sig=100846974379545054372&page=1&tbnh=132&tbnw=97&start=0&ndsp=31&ved=0CE0QrQMwBA&tx=61&ty=35

­

Забел.: Откъсът е от книгата на Милад Дуеи „Големият дигитален обрат“, София, 2011, изд. „Нов български университет“, с. 15-17.

­

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s