Доминик Кардон за интернет демокрацията

etopia

­

                                            

Dominique Cardon                                            Доминик Кардон

­­

          Интернет не е медия като другите. Мнозина биха искали да го впишат в една хронология, която започва с пресата и продължава с радиото и телевизията. Интернет е по-скоро естествен завършек на еволюцията на масовите медии, защото успява да свърже в едно текста, звука и образа в дигиталния формат на мултимедията. Но схващането, което подрежда верижно големите носители на информация, е твърде опростено. То мързеливо прехвърля към Интернет модели, които са били изковани в света на традиционните медии: една практика на издателския контрол, организация, основана на рядко срещаното [в Интернет] пасивно възприемане на публиката. Следователно би било достатъчно да се овладее тази млада, непокорна медия, за да продължат да съществуват икономическият, културният и политическият модел, които са се установявали през целия ХХ век. Нищо ново, в  крайна сметка.

          Въпреки това – мнозина го разбраха в собствен ущърб – web-светът не се оставя да бъде опитомен лесно. Той поставя огромни предизвикателства пред създателите на информация, пред притежателите на интелектуална собственост, пред политиките на комуникация между фирмите, институциите и партиите. Той изобретява непознати досега форми на споделяне на знанието, на колективна мобилизация и социална критика. Той не преразпределя стойността към производителите на традиционни съдържания, а към нови действащи лица, способни да организират потоците в трафика на сърфиращите.

          С една дума, Интернет не се оставя да бъде затворен в традиционното скхващане, което ние сме си съставили за масмедиите.

           Когато на обществото бива прехвърлена ролята на аудитория, то губи способността си да действа. Когато бива филтрирано, начините да взима думата се опитомяват. Когато неговият вътрешен живот се приватизира, му се забранява да се ангажира тялом и духом. Когато неговите познания се коригират от експерти, знанието се професионализира. Когато бива консултирано чрез сондажи, заприличва на „вентрилоквист“ – някой, който говори с корема си. Но дори да не са напълно изчезнали, всички тези пречки принадлежат на миналото на демокрацията. Защото в Интернет и благодарение на Интернет контролираното общество се е еманципирало.

          Интернет е средство за борба срещу инфантилизирането на гражданите в режим, който би трябвало да им е доверил властта. В този смисъл Световната мрежа въплъщава бъдещето на демокрацията.

          Интернет приканва към демокрация на активните, която винаги рискува да остави по пътя си мълчаливите и нямащите връзка с Мрежата.

          Разбиран като демократичен принцип, Интернет е много повече шанс, отколкото опасност.

­

­

Забел.: Откъсът е от книгата на Доминик Кардон „Интернет демокрацията. Обещания и граници“, София, 2012, изд. „Нов български университет“, с. 16, 109-112.

­

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s