Чия е тази песен? – това е въпросът

Юлия Йорданова-Панчева

­

Адела Пеева

Режисьорката Адела Пеева

­

          Култовият документален филм на Адела Пеева „Чия е тази песен?” от 06.12.2012 г. може да се закупи в колекцията  „Ново българско кино” на вестник „Труд” само за 4,99 лв.! Вече всеки може да има собствено копие от този невероятно хубав, естествен, забавен, умен и малко тревожен филм!

          Той представя смешен, драматичен и в крайна сметка трагикомичен киноразказ за търсенето на истината за една песен. Лентата прожектира вълнуващо пътуване на авторката из Балканите – в Турция, Гърция, Македония, Албания, Босна, Сърбия и България – навсякъде, където хората пеят една и съща фолклорна песен: веднъж любовна, друг път религиозна и дори военна. Винаги с една мелодия, но с различни текстове. Филмът прави опит да намери отговор на въпроса: „Чия, все пак, е тази песен?“

­

Трейлър на филма „Чия е тази песен?“

­

          Документалният филм на Адела Пеева е носител на петнайсет международни и национални награди от участието си в над петдесет филмови фестивала и е номиниран за наградата на Европейската филмова академия за най-добър документален филм за 2003 г. – европейския еквивалент на наградата „Оскар”.

          Първата рецензия на филма е моя: „Трапезният мир на Балканите„, публикувана в „Литературен вестник“, 2003 г., бр. 16. Тя стана повод режисьорката Адела Пеева да се запознае с мен и след това да работим заедно върху два следващи филма  – „Кметът“ (2009 г.) и „Спаич“ (2012 г.), при които моята скромна роля беше на консултант по архивите.

­

Работа върху филма "Кметът"

Работа на екипа върху документалния филм „Кметът“ (2009 г.)

­

          Адела Пеева е фаворитът ми сред българските режисьори документалисти. Да притежаваш копие от неин филм е истинско богатство. Препоръчвам ви го!

­

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s