„Ken Lee“ – 5 години веселба!

etopia

­

         Време е за нещо хубаво, време е за забавление! Този път – с една песен, за която обикновено се казва: Няма такава песен! „Ken Lee“ на Валентина Хасан.

         Весела, невинна простота на един небивал език, на който пеят животните и птиците.  Безвредно, детинско варварство на един предчовешки език, който несъзнателно си играе със знаците на съвременната англоезична цивилизация. Фалшиво гукане на една източноевропейка по партитурата на съвременната lingua franca… Ето как звучи:

­

­

          „Кен лий“ е български мем – изопачена версия на песента „Without You“ на Марая Кери, изпълнена от Валентина Хасан като участник в прослушването на телевизионното шоу „Music Idol“ № 2 в началото на 2008 г. Оригиналът на „Without You“ е на британската рок група „Badfinger“, издадена в албума им „No Dice“ през 1970 г. След това песента им е записвана от много изпълнители, но чак версиите на Хари Нилсън (1971 г.) и Марая Кери (1994 г.) стават световни бестселъри. През 2008 г. международна известност добива и комичното й изпълнение от българката Валентина Хасан, неволен автор на пародийния хит.

          Преди изпълнението си Валя съобщава на журито на „Music Idol“, че има намерение да изпее „една песен на Марая Кери – Кен лии„. Когато е поправена от журито, че песента вероятно се казва „Without You“, кандидат-певицата отговаря: „Може и това да е.“ Когато след изпълнението й задават въпроса на какъв език пее, тя отговаря: „На английски, но не го владея добре“.

­

                    Куплет:
          Но уан кен ту кен ту сивмен.
          Но йоан клиз тожу маливе.
          Уен ай гез ажу завате на налечу мо.
          Ню йонуз тунай молинай
          йон сора шооо.
          Йес и шооо, ооо.

                    Припев:
          Кен лии,
          тулибу дибу даучу.
          Кен ли,
          Кен ли межу мо.
          Кен ли,
          тулибу дибу даучу.
          Кен ли,
          Кен ли межу мо.

­

          Разваленият английски на Валентина Хасан в комбинация с неразвитите й певчески способности създават впечатляващ комичен ефект, който спечелва милиони посещения на видеозаписа в сайта „YouTube“. На какво се радват хората в този случай? На забравеното си детство? Или на успешната подигравка с комерсиалната култура на Запада? Това е въпросът.

­

Забел.: Източник WikiPedia.

­

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s