На среща с’ Силви

На концерта й снощи в НДК

­

Юлия Йорданова

pause

Silvie_4

Силви Вартан

­

          Третият концерт на Силви Вартан в България се състоя на 24.04.2014 г. в зала № 1 на Националния дворец на културата в София. Не зная дали има нумерологичен знак в подредбата на четворките в тази дата, но срещата със Силви действително беше затрогваща. И не званието „почетен гражданин на София“, присъдено й от кмета на столицата г-жа Йорданка Фъндъкова, нито присъствието на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, нито дори кошницата с цветя, връчена й от името на министъра на културата д-р Петър Стоянович, или букета с цветя, адресиран до нея от Българския червен кръст, бяха достатъчен израз на това топло настроение в залата. Истинската причина беше в излъчването на самата Силви Вартан и преди всичко в отношението на българската публика към нея, която за пореден път я прие дълбоко в обятията си и стоя изправена в продължение на една трета от целия й концерт.

          Кулминацията  на срещата между певицата и публиката беше в самия й край, когато на сцената я поздрави невръстният Александър с букетче цветя и малка рамкирана картина. Силви през цялата вечер води сама концерта си, без ничия асистенция, и говори без изключение на български език, в който почти не се долавяше чужд акцент, освен лекото забавяне на говора, което издаваше внимателно и премислено произнасяне на всяка дума. И в този най-сърдечен миг от вечерта тя на своя пестелив и бавен български език заприказва малкия си почитател, който след дежурен поздрав от „деди“ за всеобща изненада изведнъж заговори на бързорек и чистокръвен френски. Избухна възторжен смях в залата, който Силви увенча с коментара си: „О, аз цяла вечер се старая да приказвам на български, а ето че малкият Александър ми отговаря на френски…“ Аплаузите се смесиха с развеселени гласове в залата.

­

­

          Малко преди това гостуване на Силви Вартан на българска сцена обществената телевизия „bTV“ излъчи документалния филм на Георги Тошев „Завръщане“, в който певицата разказва на прага на своя 70-годишен юбилей за интригуващия си живот, започнал в село Искрец в Западна Стара планина, продължил в София на улица „Баница“ и разгърнал се – по-точно, развихрил се – след това на полосата между Париж и Лос Анджелис. Първа и втора част на филмовото интервю на българския журналист със Силви Вартан се явяват своеобразно допълнение към двете й автобиографични книги, издадени и на български език – „Между сянката и светлината“ (изд. „Слънце“, 2004) и „Дума по дума“ (изд. „Колибри“, 2014).

          Без да е фанатичен фен на единствената световно известна певица от български произход – Силви Вартан,  човек би могъл да бъде почитател на изящния стил на тази прелестна жена, която във всяка възраст демонстрира красота, величие, нежност, благородство и сила.

          Добре дошла, Силви!

­

silvie_3

­

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s