Амелия Личева за българската литературна критика

etopia

­

Амелия Личева

­­­

          Разбира се, тук следва да признаем, че българската критика от последните години има един голям грях и той е нейната субективност. Под субективност разбирам много неща – рецензирането по приятелска линия, рецензирането основно в тоновете на суперлативното, отсъствието на мотивирана и защитена оценка и позиция, умишленото незабелязване на някои твърде успешни сред читателите книги, пренебрежението към масовата литература, поддържането на изкуствено усложнен език в рецензиите и превръщането им в едва ли не масонски писания. Казвайки изброеното, не твърдя, че няма изключения. Има, естествено. Но те не са достатъчни, за да тушират възможността за подобен род обвинения.

          Особено тежък ми се вижда грехът по отношение на нашумелите масови книги, защото те остават без сериозна и мотивирана рецепция. Без да сме посочили какво в тях е клише, къде са пропаданията, баналностите, няма как да искаме читателите сами да открият всичко това. Напротив, с мълчанието си критиката задълбочава зева между себе си и читателите и дава храна на твърдения от типа „критиците завиждат“ на популярните и четените. Затова и една цяла линия в критиката като че ли трябва да се насочи към този тип литература и на ясен и достъпен език да посочи слабостите в подобен род четива. В европейските образци, от които критиката следва да се учи, има десетки примери на текстове, построяващи цялото си изложение върху примери, в които се посочват клишета и баналности. Събрани накуп, те няма как да не накарат всеки читател да се разсмее и така да осъзнае какво му е харесвало…

­

Забел.: Откъсът е от статията „Корделия и литературната критика“ на Амелия Личева във в. „Култура“ от 28.04.2017 г., бр. 16 (2896).

­­

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s