Смисълът на учителството

Jutopia

­

­

          На 17.06.2022 г. – уж по никое време – в личния си профил във FaceBook Стамена Димова е качила връзка към интервюто си в YouTube, направено от ученика й Тошко Йорданов през 2020 г., под заглавие „Игрите на съдбата“. Игри на съдбата, защото след две години, през 2022 г., това интервю вероятно не би могло да се състои по политически причини.

          Важното е, че тя все пак го прави достояние на почитателите си – или последователите си, както те се наричат в социалната мрежа, – за да чуем думите й за смисъла на учителството, за което й благодаря. Защото аз съм една от тях – нейна последователка. Още откакто я открих в един от епизодите в телевизионната поредица „В кадър“ по „Канал 1“ на БНТ през 2016 г.

          След това я издирих, запознах се на живо с нея, посетих я неколкократно в дома й, ядох от нейните бухтички, пих от нейното кафе, докато разговаряхме за бъдещия ми проект „Книга с детски мъдрости на деца от столична детска градина. Насърчаване на взаимодействието между родители и учители“ по столична програма „Култура“, в резултат на който се роди книгата ми „Преспалански мъдрости. (Мъдрости на деца от ДГ „Преспа“ в гр. София през учебната 2019-2020 година и учени мъдрости за тях)“ (София, 2020).

          В това видео тя говори за смисъла на учителството – за учителството като съзерцание на порастването на човешкия дух, като подпомагане на това порастване, като подпомагане по съвест, като работа по съвест и като нравствен избор да бъдеш честен с другия.

          Обичам да слушам Стамена Димова сякаш тя е била мой учител по литература, сякаш и в момента е мой учител по литература – каквито бяха най-важните хора в живота ми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s