Организация

Национално етнопедагогическо сдружение

„Проф. д-р Иван Шишманов“ (НЕПС) –

създадено и ръководено от Лозинка Йорданова

­

­

           Националното етнопедагогическо сдружение “Проф. д-р Иван Шишманов” е независима гражданска организация на учители и ръководители на образователни формации, работещи с деца и ученици по проблемите на българската народна традиционна култура.

         Националното етнопедагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов“ е основано като Национално обединение на етнопедагози на 10.04.1972 г. в създадената и ръководена от нея Школа по етнография и фолклор при Централния дворец на пионерите в София (днес Националния дворец на децата) в сътрудничество с Етнографския институт с музей при БАН (днес Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН). През октомври 1995 г. то приема нов статут и своето название “Проф. д-р Иван Шишманов”, избирайки за патрон един от първите и най-изтъкнати български учени, основоположници на етнологията в България и издигнали народната традиционна култура у нас на висок пиедестал в качеството й специфичен научен обект.

­

 Изложба „Иван Шишманов и Обединена Европа“

­

          Общата цел на Сдружението е да обединява учители и учени, ориентирани към етнографията и фолклора, за съвместна дейност, която да приобщи децата и учениците към ценностите на народната традиционна култура. Специфичните цели на Сдружението са да подпомага изследователската, методическата и художествената дейност на учителите, което да допринася за съхраняване и обогатяване на населедана народна традиционна култура.

          Във връзка с това Сдружението поставя няколко главни въпроса в своята дългосрочна програма:
– С какво от цялостната култура на народа можем да си послужим?
– Как да съхраним онова, което е полезно и днес?
– Как да го направим достояние на децата?
– Как да го използваме за по-нататъшно развитие на културата?

          Конкретната културно-образователна и художествена програма на Сдружението представя пред българската общественост многостранна системна дейност с учителите, ръководителите и децата. Тя е подчинена на идеята за укрепване на етнокултурното единство и толерантност на децата в България чрез изкуството на предците и изучаване на народните традиции във всички сфери на живота.

­

­

          Основните принципи, залегнали в програмата наНЕПС „Проф. д-р Иван Шишманов“, са:
– пълно представяне на регионалното многообразие на българската народна традиционна култура;
– прилагане на научен подход при запознаване на децата и учениците с произведенията на народното художествено творчество;
– поднасяне на исторически сведения и формиране на естетическа култура, за да не останат ценностите на народната традиционна култура недостъпни и чужди за младото поколение.

          Дейността на Сдружението се проявява в следните насоки:
– квалифициране на учители и ръководители на детски формации чрез обучителни курсове, семинари, съвещания, симпозиуми и др.;
– разработване и прилагане в практиката на учебни програми с акцент върху регионалните особености на материалната и духовната култура в съответните етнографски области на страната;
– усвояване методиката на събирателската и изследователската работа по родознание, краезнание и за създаване на музейни сбирки с учебна цел;
– изграждане на различни образователни формирования за деца, ученици и преподаватели в училища, общини и региони като клубове, експедиции с изследователска цел, школи и детски задруги, др.;
– организиране на конкурси, изложби, пленери, концерти, народни празници, срещи, изложения, панаири, фестивали и др. за изява на детските дарования.

­

­

          Провеждани инициативи на Сдружението в дългосрочната му програма:
– концерт: „Отечество любезно“;
– ученически конкурс за художествено слово на фолклорна основа: “С мъдростта и красотата на народното слово”;
– ученически конкурс за изобразително и приложно творчество на фолклорна основа: „Народното изкуство – моя радост и вдъхновение“ (с конкретни теми “Куклата като феномен в българската култура” – 1998 г.; „Българският национален костюм – древен и модерен“ – 2007 г.; „Обредни венци и китки в обичайно-обредната система“; „Народната шевица в моя роден край – възпята в песни, разказана в приказки, легенди и предания, извезана в облеклото“);
– научно-педагогически конференции: “Детето и народната традиционна култура”; Юбилейна конференция в чест на проф. Иван Шишманов и НЕПС (140 г. от рождението на проф. Ив. Шишманов и 30 г. от създаането на НЕПС); Юбилейна конференция в памет на проф. Мария Велева (90 г. от рождението на проф. М. Велева) – 2005 г.
– изложби: “Изповед на майстора”, “Народното изкуство – моя радост и вдъхновение”, “Куклата на баба”.
– списание „Разковниче“: 1996,  № 1; 1997, № 2; 1998, № 3; 1999, № 4; 2000, № 5; 2012, № 6 (юбилеен).

­

­

          Награди на Сдружението:
– за учител на годината;
– за специален принос.

          Мечта на Обществения съвет на НЕПС „Проф. д-р Иван Шишманов“ e създаването на Национален център по етнология и фолклор за детско народно творчество с музейна сбирка на етническите култури у нас и със звено за методическа помощ и квалификация на педагогически кадри, работещи с децата и учениците в областта на народното приложно, музикално, хореографско и словесно творчество.

­

 Лозинка Йорданова

председател на НЕПС „Проф. д-р Иван Шишманов“,

автор на етнографски изследвания и на книги за деца.

Електронен адрес: neps@abv.bg

­

­kukli

Художествени макети на фолклорни костюми по проекти на Лозинка Йорданова от Школата й по етнография и фолклор към Двореца на децата (пионерите) през 1970-80-те години

­

Интервю на Петя Генова с Лозинка Йорданова (27.05.2011 г.): Българско национално радио – Видин

Статия на Катерина Гаджева за Лозинка Йорданова (2023 г.): Българското народно творчество – основа за естетическото и патриотично възпитание на социалистическото дете. Опитът на Лозинка Йорданова

Думи на Румяна Натова за Лозинка Йорданова (01.11.2023 г.): Думи за една будителка – Лозинка Йорданова

Думи на Милена Владкова за Лозинка Йорданова (01.11.2023 г.): Какво заимствах като учител от педагогическия опити на Лозинка Йорданова

Думи на Павел Панчев за Лозинка Йорданова (01.11.2023 г.): Синовен поздрав към Лозинка Йорданова

Статия на Атанас Цанков за проф. д-р Иван Шишманов (26.05.1992 г.): Проф. д-р Иван Шишманов – личност и идеи

Участие на Лозинка Йорданова и Юлия Йорданова в паметна конференция на ИЛ при БАН за проф. д-р Иван Шишманов (2012 г.): 150 години от рождението на професор Иван Д. Шишманов

Представяне на Лозинка Йорданова: Видински алманах, Литературен свят.

­

4 коментара за “Организация

  1. Румяна Конева

    Показаното първо табло е от изложбата „България в Европа“, която има автор, художник със запазени права. Не е искано разрешение за публикуването й и от Държавния културен институт, финансирал изложбата. Това в стила на Шишмановата етичност ли е?

  2. Юлия Йорданова Автор

    Благодаря Ви за забележката, г-жо Конева!
    Съгласна съм със съображенията Ви за защита на авторското право. Аз самата се старая да го съблюдавам.
    Но таблото – и не само това – вече е публикувано в Интернет, на страницата на Министерство на външните работи на РБ – Културен институт, под рубриката „Иван Шишманов и обединена Европа“. (Уви, там не открих имената на авторите.)
    Грешката ми е, че при републикуването не посочих изрично източника, което правя сега тук и под портрета по-горе: http://sic.mfa.bg/?act=galleries&rec=1553&sql_which=12.
    Моля Ви за извинение Вас и авторите!
    Остава големият въпрос: доколко технологичната свобода е в разрез с моралната свобода и правните ограничения. Този проблем тепърва предстои да се пререшава. Ще Ви споделя, че това е проблем, който ме занимава професионално, изучавайки онлайн литературата. Него разисква по образцов начин канадският учен Милад Дуеи в книгата си „Дигиталният обрат“ – препоръчвам Ви я.
    ПП №1: Поздравления за филма с Ваше участие „Преди началото“ на Бойко Василев, посветен на великия Иван Шишманов.
    ПП №2: Търся книгата Ви „Иван Шишманов и обединена Европа“, но все още не я намирам по книжариците.

    1. Румяна Конева

      Благодаря Ви, госпожо Йорданова, за проявеното разбиране и за бързата реакция.
      Права сте, че е наложително тези въпроси да се поставят на обсъждане и то много скоро. Обидно е за нас самите да не зачитаме труда на другия. Често се случва, не само в Интернет пространство, читателят да се идентифицира с автора на книгата или текста, който е прочел, защото му звучи логично и вярно. Това наистина може да се тълкува като признание, че е стойностно изследването, но и обидно за подценения авторов труд.
      Книгата, заедно с изложбата, са спонсорирани от Държавния културен институт към МВнР (проект 2008 г.) и ако се намерят средства за допечатка, ще се разпространява и по книжарниците.

  3. Юлия Йорданова Автор

    На малцината Шишмановеди е известна паневропейската дейност на проф. Шишманов, но за масовата публика е непозната досега тази страна от широкото му културостроително дело. За специалистите пък е от особен интерес да узнаят как Вие разглеждате този идеологически принос на проф. Шишманов в условията на днешния паневропейски контекст – т.е. в условията на Европейския съюз, от който и ние барем (да се изразим в стилистиката на Шишмановото време!) вече сме част.
    Дано по-скоро книгата Ви стане достъпна за всички!

Вашият коментар